2017 februari

Submitted by Ruurd on ma, 02/13/2017 - 11:21

 

2017 februari

Fijn dat we in januari een beetje winter hebben mogen beleven.

Het lukte zelfs heel even om op natuurijs te schaatsen. De lucht en de atmosfeer stralen in zo'n winterse periode iets uit van kristalijne krachten die wij als gezondmakend ervaren. De transformatie van water in ijs is een wonderlijk proces, want de overgang van water naar ijs is geen stollingsproces, zoals bij andere vloeistoffen die bij een bepaalde temperatuur naar de vaste fase overgaan, maar een kristalisatie.
Ijsbloemen op de ruiten laten dit prachtig zien. Ook de grond waarop we straks weer met de teelten beginnen is dankbaar voor de winterse reiniging van de kristalvorming. In de winter is de aarde het meest ontvankelijk voor de krachten uit de kosmos, en des te meer als het ook echt winter is.

De eerste Voorjaarsbode.
Klopt ook al vroeg aan de deur dit jaar; een vijftal schapen heeft al afgelammerd, en er staan al 8 stevige lammeren in het hok.
 
Zaad
Inmiddels zijn de zaden en het plantgoed voor dit seizoen besteld, en de zaadteelt bedrijven Bingenheim en Bolster hebben onze bestelling al bezorgd. Als ik de doos openmaak, om de levering te controleren, en alle kleine en grotere zakjes van allerlei soorten door mijn handen laat gaan, stijgt mijn waardering voor de leveranciers. Hoeveel werk zit hier niet in, van zaadje, tot zaad voor de productie. Afgezien nog van het selecteren van de geschikte variëteiten. De fikse rekening die de doos vergezeld komt me dan ook voor als gerechtvaardigd. De zaden die bijna allemaal zaadvast zijn (Wat wil zeggen dat ze van generatie op generatie planten geven met dezelfde eigenschappen) zouden we wel zelf kunnen winnen maar in de praktijk van ons bedrijf is dit niet mogelijk, wegens het vele werk wat hier aan vast zit. Gelukkig voor het zaadteeltbedrijf, denk ik dan maar. In het economisch leven hebben we op allerlei gebied elkaar als mensen nodig, en dit te beseffen kan op zich al een positieve bijdrage leveren aan de economie. Als we dan ook nog beseffen dat aarde en kosmos ons allemaal kunnen voeden, als we goed met deze bron om gaan, dan zijn we al een heel eind. Muren bouwen, met het doel te manifesteren dat we de ander niet nodig hebben, lijkt me toch niet zo'n goed idee. ou er niet een zaadje bestaan waar een kruid uit groeit, als medicijn tegen slechte ideeën? Ik denk dat het er wel is, maar we moeten nog veel zoeken, en het dan ook nog in willen nemen natuurlijk.

 

RECEPTEN:
 
Witte kool recept. (2017-05)
Smoor een uitje in de olie --witte kool zeer fijn gesneden of geschaafd toevoegen, evenals zout, karwei of komijnzaad---snufje peper. 20 min. koken of smoren. e.v. wat water toevoegen om aanbranden te voorkomen.
Variatie Jagerskool:
Laat in de olie eerst 50g magere spekblokjes uitbakken, en smoor nog een fijngesneden teentje knoflook mee.
Variatie met pompoen:
Zoals boven, maar voeg blokjes pompoen toe. Leg deze na het smoren op de kool, en blus met 0,5dl water. Flink doorroeren als het gaar is want de pompoen bindt het kookvocht.Op smaak brengen met basilicum en 0,5 dl room.